Yusuf Dündar

IAESTE ile Polonya’da Yurt Dışı Stajı

Herkese merhaba,

Polonya’nın Gdansk kentinde mesleki stajımı da tamamlayıp yurda döndükten sonra kısa bir genel bilgilendirme yazısıyla staj yazı serisine noktayı koyuyorum. Diğer stajlarımla ilgili yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

İlk olarak Polonya için Schengen vizesi konusunda yazdığım yazıda da belirttiğim gibi staja IAESTE vasıtasıyla gittim. IAESTE (International Association For the Exchange of Students For Technical Experience) üniversitelerin mimarlık, mühendislik ve fen-edebiyat fakültelerinde okuyan öğrencilerin, yurt dışında staj yapmalarını organize etme amacıyla 1948 yılında Londra’da kurulan uluslararası bir staj değişim organizasyonu. Bu organizasyonun Türkiye ayağı olan IAESTE Türkiye ise İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı genel merkez liderliğinde, 50 üniversite temsilciliğinden oluşan bir yapı. Yani aslında Türkiye’de oldukça yaygın ve duymamış olsanız dahi sizinde Üniversiteniz bünyesinde bulunması olası. Bizim üniversite’de tüm bu süreç YTÜ IAESTE komitesi tarafından yürütülüyor. IAESTE LC (local committee) Yıldız adıyla geçiyor siz de daha ayrıntılı bilgiyi sitesinden alabilir veya Facebook sayfasını beğenebilirsiniz.

Peki IAESTE’de sistem nasıl işliyor?

En genel çapta bakacak olursak sistem şu şekilde işliyor. Her okulun komitesi yaz ve güz döneminde Türkiye’de ki firmalardan yabancı stajyerler için form bulmaya çalışıyorlar. Diyelim toplam 100 tane form alındı şirketlerden. Bu 100 form yarıyıl tatilinde yapılan uluslararası IAESTE kongresine götürülüyor ve diğer ülkelerin formları ile değiş tokuş yapılıyor. Farklı ülkeler ile değiştirilen bu 100 form da Türkiye’deki 100 öğrenciye çeşitli ülkelerde staj olarak geri dönüyor. 🙂 Ben buradan Polonya’ya gittiğimde oradan da bir stajyer Türkiye’ye gelmiş oluyor. Sistem gayet basit ve güzel işliyor.

Bu sürecin bireysel kısmında ne yapmak gerekiyor?

Öncelikle anlatacaklarım YTÜ için geçerli olsa da ufak farklılıklar dışında genel sistem aynı diyebilirim. Bizim okul için konuşacak olursam:

  • İlk olarak en az 1.sınıfı bitirmiş ve ortalamanızın yine en az 2.00 olması gerekiyor başvuru yapabilmeniz için.
  • Sonrasında IAESTE stajı için yapılacak yazılı yabancı dil sınavında 60 puan barajını geçip sözlü mülakata girmeye hak kazanıyorsunuz. Sözlü ve yazılı sınavın ortalaması 70 ve üstü olduğu takdirde bir sonraki adıma geçiyoruz.

Yabancı dil sınavı veya mülakat kısmı bulunduğunuz üniversite’ye göre değişebilir tahminimce o yüzden mutlaka kendi üniversitenizin IAESTE komitesine danışmayı unutmayın.

  • En önemlisi ise dönemin başından beri üniversitenizin IAESTE komitesi içinde aktif bir şekilde yer almanız ve elinizden geldiğince şirketlerden form bulmanız gerekiyor. Unutmayın ki o formlar ne kadar çok olursa staja gitme şansınız o kadar yüksek olur.

Tüm bunlar sonucunda not ortalamanız, yabancı dil skorunuz ve komitedeki aktiflik puanlarınızın bir ortalaması alınıp öğrenciler arasında bir sıralama yapılıyor. Bu sıralama her bölümün kendi içinde oluyor.

  • Yarıyıl tatilinden sonra yurt dışından gelen formlar ile asıl eğlence başlıyor. İş tanımına göre bölümlere dağıtılan formlar yukarıda bahsettiğim sıralamaya göre seçiliyor öğrenciler tarafından.

Örneğin ben bölümde 3.sıradaydım yaklaşık 6-7 form gelmişti bizim bölüme 2 Almanya 1 Polonya 1 İspanya 1 Hindistan 1 Umman’dı sanırım. Buradan iş tanımı ve şartları size uygun olan formu seçiyorsunuz. Kendinize uygun bir staj bulamadıysanız seçmeyebilirsinizde. Her bölüme gelen formlar değişik ülkelerden oluyor ve her sene değişiyor tahmin edebileceğiniz üzere. O yüzden bir sonraki seneye de bırakabilirsiniz.

Formu seçim aşamasında bir çok kriter var aslında ülke ve şehirden tutun, alacağınız maaşa, oradaki komitenin size kalacak yer ayarlayıp ayarlamamasından şirketin istediği öğrenci profiline uygunluğunuza kadar bir çok etken var. Çünkü formu seçtim artık kesin gidiyorum diye bir şey olmuyor. Form seçiminden sonra başvuru prosedürü başlıyor. Seçtiğiniz şirkete başvuru için istenilen bir çok belge var onları topluyorsunuz. Bu şirketten şirkete değiştiği için ayrıntısına girmeyeceğim.

Şirkete başvurunuzdan sonra yaz aylarına doğru size güzel haber geliyor ve staja kabul edildiğiniz açıklanıyor. Böylece 1 senelik emeğinizin karşılığını almış oluyorsunuz. Kendi özelliklerinizden çok farklı bir staj ilanına başvurmadığınız sürece genelde kabul ile sonuçlandığını not düşeyim.

neptun
Neptün Çeşmesi – Gdansk

Şimdi gelelim benim stajıma.

Benim aklımda hep Avrupa olduğu için aslında önümde iki form vardı seçebileceğim İspanya ve Polonya. İspanya formunda istenilen İngilizce seviyesi beni aşıyordu o yüzden Polonya’yı seçtim bende çok zor olmadı seçim aşaması.

Polonya’nın Gdansk şehrinde, Gdansk Teknoloji Üniversitesi‘nde Güç Elektroniği üzerine yaptım stajımı. Belki de şirket değilde üniversite olması nedeniyle çok  rahat geçti diyebilirim stajım. Aynı zamanda Polonya’nın diğer Avrupa şehirlerine göre ucuz olması aynı şekilde konaklama masraflarınızın da düşük olması ekonomik açıdan çok rahatlatıyor sizi. Polonya’da kullanılan para birimi Zloty ve 1 Türk Lirası 1.22 Zloty civarında.

oldtown_gdanskGdansk Polonya’nın kuzeyinde yer alıyor ve çok eski bir liman şehri. Bu yüzden old town denilen tarihi kısmı muhteşem güzellikte. Baltık denizine nazır güzel sahilleri olsa da bizim gibi sıcak su insanlarının yüzmesi biraz zor o soğuk sularda. Gdansk hemen komşu şehirleri olan Sopot ve Gdynia ile birlikte Trójmiasto (Tricity) diye anılıyor. Sopot biraz daha turistik tesislerin ve eğlence yerlerinin fazla olduğu bir yer olduğu için genelde Gdansk’tan oraya eğlence amacıyla gidiliyor.

Kalacak yer konusunda ise Gdansk komitesi tüm stajyerleri için benim staj yaptığım Üniversite’nin yurdunu ayarlamıştı. İtiraf etmek gerekirse imkanları ve konforu çok iyi değildi ama işe yürüyerek gidebilmek, uygun fiyatı ve diğer tüm stajyerler ile aynı yerde kalabilme imkanı sağladığı için kötü şartları göz ardı edilebilirdi.

oldtown
Old Town – Gdansk

Dediğim gibi Supervisor’ım çok rahat bir insandı o yüzden benimde stajım çok rahat geçti staj süresince Gdansk haricinde Varşova, Krakow, Viyana, Berlin, Erlangen ve benim içinde sürpriz olan Norveç’te Bergen ve Flam’ı ziyaret etme imkanı buldum. İşten izin alma konusunda sıkıntım olmadığı için elimden geldiğince gezdim. Bu sayede bu staj sadece teknik ve mesleki anlamda değil kültürel anlamda da bir çok şey kattı bana. IAESTE’nin asıl amacı’da bu aslında. Mesleki anlamdan çok bu stajın kültürel anlamda size katabileceklerine ve kazandıracağı bakış açılarına odaklanmak çok daha önemli diyerek bitiriyorum yazımı.

Her türlü sorunuzu yorum kısmında sormaktan çekinmeyin.

2 yorum

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Merhaba,2 sorum var. Şuan(Bahar 2017) de başvuru yapıp Eylül de gitme şansı var mı? Ve nasıl başvuruyoruz

    • Merhaba,
      Başvuru süreci okulunuzdaki IAESTE komitesine bağlı. Onlar ile iletişime geçip başvuru tarihlerini öğrenebilirsiniz. Ne zaman gideceğiniz ise başvurduğunuz Staj ilanına göre değişiyor. Bazı firmalar sadece yaz dönemi alıyor bazıları tüm yıl diye belirtiyor böylece siz kendinize uygun olan tarihi seçip başvurunuzu ona göre yapıyorsunuz.

Sosyal Medya

Beni sosyal medya üzerinden takip edebilir her türlü soru ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.